Gå till innehåll

Var kommer fotbollen ifrån?

Fotbollen är idag den största sporten runt om i hela världen, både vad gäller klubbar, ligor, turneringar, spelare och åskådare. Det är en sport som inkluderar alla och som man varken behöver vara rik eller fattig för att kunna spela. Men vart startades sporten? Hur kommer det sig att den växt så pass mycket och blivit det som den idag är?

Man kan gå så långt tillbaka som till medeltiden för att finna spår av en sport som mycket tycks likna fotbollen. Både i Italien och i Frankrike så finns det historier och registreringar som påvisar att en sport spelades där man använde sig av en läderboll och två uppsatta mål som man skulle skjuta bollen mot. Vissa menar på att fotbollens historia dock går ännu längre bak i tiden, till 300 år f Kr i Kina. Där fanns det nämligen ett spel som kallades för Tsu'Chu vars mening var att skjuta en boll genom en öppning som dock inte var större än 40 cm.

Fotbollen så som vi idag känner till och spelar detta spel, startas runt 1860 talet i England när The Football Association skapades, då man ville särskilja fotbollen och rugbyn. 1872 så finns det register på, vad som anses att vara, den första fotbollstävlingen i historien, en landskamp mellan England och Skottland. FA+cupen anses vara den äldsta turneringen i fotbollens historia. FIFA däremot, som idag är det internationella fotbollsförbundet, kom att grundas först 1904, och har idag 211 medlemsförbund.

När de olympiska spelen sätts igång så blir fotbollen en av de 18 idrotter som är med i det officiella programmet. Under 20-talet så börjar också kvinnorna att intressera sig för sporten och den första internationella matchen med damlag äger rum. I England så infördes dock ett förbud mot damfotboll, vilket upphävdes bara hela 50 år senare.