Gå till innehåll

Hur stor plats får damer inom idrottens värld?

En ständig diskussion och debatt inom sportens värld är jämställdhet mellan kvinnor och män. Hur kommer det sig att männen tjänar så oerhört mycket större pengar än vad kvinnor gör? Varför får herrarna mer medieutrymme?

När det kommer till den absoluta elitverksamheten inom de olika sporterna i världen så kommer allt ner till en enda sak. Ekonomi. Finns det något att vinna på sporten så kan du vara säker på att få mycket utrymme vare sig du är kvinna eller man. Inom många sporter så har man börjat jobba intensivt för att få bort gamla vanor där till exempel männen får bättre betalt än männen. Inom friidrott, golf och tennis till exempel så har prispengarna de senaste tio åren jämnats ut helt medan man i andra sporter fortfarande kan se oerhört stora skillnader.

En utav anledningarna är publikintresset. Ifall du tittar på tennis, golf eller friidrott kan du nämna världsettorna, rekordhållarna och de största namnen på både herr- och damsidan. Kikar du istället på en sport som fotboll så är nästan all uppmärksamhet riktad emot herrarna. Intresset för damfotbollen finns helt enkelt inte där. Finns inte intresset från en bred publik finns heller inga pengar att göra.

På samma sätt kan man se att bettingbolagen fokuserar betydligt mer på matcher mellan herrlag än matcher mellan damlag. har du tur kan spelbolaget som du väljer att satsa dina pengar hos erbjuda spel på de internationella mästerskapen, alternativt de högsta ligorna på damsidan. Samtidigt kan man på herrsidan spela på möten ända ner i de lägre divisionerna.

Något som seglat upp som en härlig injektion inom sporten är E-sporten. Att kunna tjäna stora pengar på sina favoritspel har blivit omåttligt populärt de senaste åren. Spel såsom League of Legends, Starcraft 2 och Hearthstone är bara några spel som har sina egna ligor och stora event över hela världen. Dock ser man samma tendens här precis som i många andra sporter, att kvinnorna är oerhört eftersatta. Detta är märkligt då det finns mycket som pekar emot att det är fler kvinnor än män som spelar data- och TV-spel.

Det som är säkert att diskussionen och kampen om att damer ska få precis lika stor plats som herrar inom sportens värld kommer fortsätta och förhoppningsvis kommer vi se många förändringar inom området inom en snar framtid.